Energie


Klik hier voor opwekking via een brandstofcel

De werking van een zonnepaneel


Een zonnecel zet licht van de zon om in stroom, dit wordt het photovoltaisch effect genoemd. Wanneer je meerdere van deze cellen achter elkaar plaatst heb je genoeg spanning om hiermee bijvoorbeeld een accu te laden. Meestal bestaan panelen die geschikt zijn voor 12 volt toepassingen uit 36 cellen wat een voltage oplevert van 18 volt.

Hoeveel watt is nodig.
Voor de gemiddelde camperaar is een 130Watt piek zonnepaneel genoeg. Met dit paneel kan worden voorzien in de dagelijkse stroomvraag van de meest gebruikte apparaten, zoals een TV, verlichting en opladers van uw tablets, telefoon en laptop. Wanneer u in het bezit bent van een compressor koelkast is het tevens mogelijk om deze op zonne-energie te laten werken.

Wat zit er allemaal in een zonnepaneel set.
Een complete zonnepanelen set bestaat uit een zonnepaneel, laadregelaar, bekabeling, connector set, montage kit en afhankelijk van het type zonnepaneel ook nog een set hoekstukken. Er kan gekozen worden uit een witte of zwarte uitvoering die passen bij uw camper.

Kan ik zelf een zonnepaneel set monteren.
Montage van een zonnepaneel set is eenvoudig met een handleiding. Electronica ervaring is niet nodig, het enige wat u nodig heeft is ontvetter en gereedschap.

Opgewekte energie.
De energie die van een zonnepaneel komt kan niet direct gebruikt worden. Om hier gebruik van te kunnen maken moet deze worden opgeslagen in een accu. Normaal gesproken is dit de al aanwezige huishoud accu in uw camper. Wanneer deze accu niet aanwezig is kan deze alsnog geplaatst worden. Ook wanneer een accu sterk verouderd is raden wij aan om deze te vervangen. Dit om een optimale werking van het zonnepaneel systeem te kunnen garanderen.

Glazen of flexibele zonnepanelen
Glazen en flexibele zonnepanelen hebben voor- en nadelen. Glazen panelen kunnen goed hun warmte kwijt waardoor de opbrengt hoger is. Flexibele zonnepanelen zijn licht en slechts 3mm dik. Dit maakt ze erg geschikt voor campers die dicht aan het maximale toelaatbare gewicht van 3500kg komen of waarbij een extra verhoging problemen veroorzaakt.

Hoe sterk is een zonnepaneel
Zowel glazen als flexibele zonnepanelen zijn weer en wind bestendig en kunnen het hele jaar op de camper blijven zitten. Zelfs bij extreme weersomstandigheden zoals hagel of onweer hoeft u zich om uw zonnepaneel geen zorgen te maken.

Onderhoud
Om optimaal te kunnen en blijven genieten van uw zonnepaneel is het nodig om het zonnepaneel met enige regelmaat schoon te maken met een niet agressief niet schurend schoonmaak middel. Let hierbij op dat u eerst resten zand wegspoelt met overdadig water.

Kosten zonnepaneel set
De kosten van een zonnepanelen set vallen in het niet bij wat het u oplevert, u kunt onbeperkt gebruikt maken van de vrijheid die u hiermee heeft en u draag positief bij aan een schoner milieu.

De brandstofcel


Wanneer U geen stroomaansluiting heeft op een terrein
dan is het handig om uw eigen stroom te genereren.
Een ouderwetse stroomgenerator is vaak groot en produceert veel geluid. Steeds nieuwe technologie verbertert dit
Er zijn natuurlijk nog allerhande 'ouderwetse' generatoren in de handel, maar neem nou de nieuwste generatie inverter generatoren van Karman Trading. Zij maken steeds minder lawaai en qua branddstof zijn ze eenvoudiger te voeden omdat er geen speciale vloeistoffen gebruikt hoeven te worden. Neem nou bijvoorbeeld de nieuwe lijn van Telair die geleverd wordt door Karman Trading. Deze generatoren maken gebruik van inverter technologie en gebruiken de diesel die in de tank van uw camper zit. De invertertechnologie heeft de volgende voordelen ten opzichte van gewone generatoren.

1. Gebruik kunnen maken van een altijd stabiele stroomvoorziening van 230 Volt, een vaste frequentie van 50 Hz met een vervorming van nagenoeg nul onafhankelijk van de toegepaste belasting.
2. De verbrandingsmotor wordt automatisch geregeld al naargelang de omvang van de toegepaste belasting; dit houdt in, minder slijtage van de mechanische onderdelen en minder brandstofverbruik.
3. Geluidsarmere werking aangezien de door de belasting gevraagde stroom vaak verkregen kan worden op een toerental van minder dan 3000 per minuut.
4. Dankzij de meerpolige dynamo met permanente magneten weegt de generator gemiddeld 30% minder dan een traditionele dieselgenerator. Neemt eens een kijkje op de website van Karman trading voor diverse Telair inverter generatoren.Efoy Smart Fuel Cell De Smart Fuel Cell van Efoy is de nieuwe onafhankelijke stroomvoorziening voor caravan, camper en zeiljachten.De Brandstofcel is een technologie zonder bewegende delen en biedt uitkomst wanneer u bijna geen geluid wilt produceren.
Uw accu wordt, als het moet bijgeladen, zonder dat u de motor van het voertuig hoeft aan te zetten. Dat is voldoende om aan de dagelijkse energie behoefte van grote campingbussen te voldoen....... Fuel Cell - de onafhankelijke energievoorziening voor dagelijkse spanning en rust.

Of het nu om wildkamperen in de winter gaat tijdens een mooie langlauf vakantie in Scandinavie of hartje zomer op een stille plek ergens aan de einder, de fuelcell zorgt voor een betrouwbare en onafhankelijke stroomvoorziening van uw accu.